Unclutter

Geplaatst op: May 07, 2015 in Rebel app van de week

Het is erg cliché om een aanbeveling van een app te beginnen met de woorden: “Iedereen kent het wel…”. Maar toch gaan we het doen: Iedereen kent het wel, een bureaublad vol screenshots, mappen en andere bestanden die gedurende een lang project over je gehele bureaublad zijn verspreid. Gevolg: een rommel en een wallpaper die nauwelijks zichtbaar is. Tijd voor een opruimsessie.

De eer om de eerste Rebel App van de Week te zijn gaat naar Unclutter (downloaden kan hier). Unclutter maakt van een ongeorganiseerd en rommelig bureaublad een schoon, werkbaar bureaublad en heeft tevens een aantal zeer handige extra functies. De app zit verborgen in je menubar en is op te roepen met een two finger swipe naar beneden. Dit werkt zowel op de trackpads van Macbooks als met de Magic Mouse. Unclutter biedt vervolgens drie verschillende functies die ik zelf veelvuldig gebruikt.


Icoontje.png Zo ziet het icoontje eruit

Het programma.png

Met een two finger swipe naar beneden roep je Unclutter op.

Clipboard history

Hoe vaak komt het niet voor dat je dat ene linkje kwijt bent wat eerder nog op je clipboard stond? Unclutter bewaart de laatste 50 tekstuele items van je clipboard waardoor het zeer gemakkelijk is om dat ene linkje terug te vinden, of die lange paragraaf uit een e-mailbericht. Een mooie bonus is dat Unclutter tevens onthoudt in welke app je de desbetreffende tekst op je clipboard geplaatst hebt.

Files

Dit is de reden waarom we bij Rebel59 Unclutter gekocht hebben. In dit gedeelte van de app kun je alle overbodige files en mappen die je niet op je bureaublad wilt hebben staan neerzetten. Unclutter verbergt deze vervolgens van je bureaublad waardoor die er opgeruimd uit ziet. Steeds meer worden losse, overbodige bestanden in Unclutter gegooid. Uit het zicht, maar toch makkelijk bereikbaar. Een opgeruimd bureaublad werkt zoveel fijner tijdens lange werkdagen!

Notes

Deze functie gebruiken we bij Rebel59 misschien wat minder vaak, maar is niet minder handig. Even snel een korte notitie kwijt willen kan prima met Unclutter. Het is alleen jammer dat deze functie niet gesynchroniseerd kan worden met bijvoorbeeld onze gedeelde Evernote of Wunderlist. Mocht die link in de toekomst gelegd kunnen worden dan kan deze functie nog meer van waarde worden.

Misschien is Unclutter wat duur (4,99 in de App Store) maar het is in onze ogen een goede investering als je waarde hecht aan een schoon, leeg en opgeruimd bureaublad maar je bestanden toch dicht bij de hand wil hebben zonder lang te moeten zoeken op je Mac. De clipboard history functie en de notitie functie maken Unclutter tot een handige tool waar de rommelige en vergeetachtige Mac gebruiker zeker profijt van gaat hebben.